+30 2310 288 455 info@lithotripsycenter.gr

Συχνές ερωτήσεις ασθενών

Δείτε συχνές ερωτήσεις που κατα καιρούς έχουμε δεχθεί απο ασθενείς του κέντρου σχετικά με την εξωσωματική λιθοτριψία, την διαδικασία της επέμβασης, την διαδικασία της ανάρρωσης και τους ασφαλιστικούς φορείς που καλύπτουν την διαδικασία της επέμβασης.

Για την καλύτερη και ευκολότερη πλοήγησή σας έχουμε κατηγοριοποιήσει τις ερωτήσεις σε τρεις βασικές κατηγορίες. Δείτε παρακάτω και ενημερωθείτε για ότι σας απασχολεί σχετικά με την εξωσωματική λιθοτριψία.

Παρόλα αυτά αν δεν βρείτε την απάντηση στο ερώτημά σας μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα ερωτήσεων που θα βρείτε παρακάτω ή να επικοινωνήσετε μαζί μας κι εμείς θα φροντίσουμε να πάρετε την απάντησή σας το συντομότερο δυνατόν.

Σχετικά με την λιθίαση και τον κολικό νεφρού

Τι είναι ο κολικός νεφρού;
Ο κολικός νεφρού αποτελεί ίσως την σημαντικότερη και πιο γνωστή ένδειξη της λιθίασης. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα οξύ πόνο στην περιοχή των νεφρών και πολλές φορές μπορεί ταυτόχρονα να εμφανίζεται στην κοιλιακή χώρα ή ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Κατατάσεται στις πλέον επίπονες παθήσεις με ασθενείς να τον συγκρίνουν ακόμα και με αυτόν του τοκετου.
Τι είναι η λιθίαση;
Λιθίαση είναι η ύπαρξη λίθων σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος. Λίθοι μπορεί να εμφανίζονται στους νεφρούς, στους ουρητήρες, στην ουροδόχο κύστη, και στην ουρήθρα.

Αποτελεί την Τρίτη κατά σειρά εμφάνισης συχνότερη πάθηση του ουροποιητικού στον άνθρωπο μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη και εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 15% του πλυθυσμού.

Πως θα καταλάβω οτι έχω λιθίαση;
Τα συμπτώματα της λιθίασης δεν είναι πάντα εμφανή. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν την συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων όπως είναι το μέγεθος, το σχήμα και η ποιότητα της πέτρας. Επίσης βασικό ρόλο παίζει το σημείου που δημιουργείται ο λίθος και κατά πόσο αυτό εμποδίζει την φυσιολογική οδό των ούρων. Ανάλογα με την περίπτωση τα συμπτώματα μπορεί να είναι από μικρές σε ένταση και διάρκεια ενοχλήσεις έως και έντονοι και διαρκείς πόνοι.
Τι πρέπει να κάνω αν αντιληφθώ συμπτώματα λιθίασης;
Αν αντιληφθείτε συμπτώματα λιθίασης πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ουρολόγο σας ο οποίος με την σειρά του θα σας υποδείξει μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις για την σωστή και έγκαιρη διάγνωση της λιθίασης.
Τι μπορώ να τρώω αν έχω λιθίαση; Τι πρέπει να αποφεύγω;
Ανάλογα με την περίπτωση το κέντρο μας θα σας παρέχει ειδική δίαιτα για την περίπτωσή σας τόσο για την καλύτερη αποβολή του λίθου όσο και για την αποφυγή επανεμφάνισής του μετά την λιθοτριψία.

Μπορείτε επίσης να δείτε τις πληροφορίες που παρέχονται στην υποστήριξη ασθενών

Πως αντιμετωπίζεται η λιθίαση;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της λιθίασης. Ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα του λίθου καθώς και το σημείο που εντοπίζεται, ο ουρολόγος σας θα σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή, εξωσωματική λιθοτριψία, ενδοσκοπική λιθοτριψία ή χειρουργική επέμβαση.

Σχετικά με την διαδικασία της εξωσωματικής λιθοτριψίας

Είναι ασφαλής η εξωσωματική λιθοτριψία;
Η εξωσωματική λιθοτριψία είναι η πλέον σύγχρονη αλλά και η συνηθέστερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της λιθίασης. Είναι απολύτως ασφαλής και ανώδυνη αφού διενεργείται μέσω υπερήχων και ενδείκνυται για το 90% περίπου των ασθενών με πέτρα στον νεφρό.
Πόσες φορές θα χρειαστεί να κάνω λιθοτριψία για να σπάσει τελείως η πέτρα;
Ακόμα και σε μεγάλες πέτρες η εξωσωματική λιθοτριψία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Στο 90% των περιπτώσεων 1-2 συνεδρίες είναι αρκετές για την πλήρη αφαίρεση του λίθου αφού λίθοι μέχρι και 1cm απαιτούν μόνο μία συνεδρία.

Ακόμα όμως και αν χρειαστεί περισσότερες το έμπειρο προσωπικό μας είναι σε θέση να εκτιμήσει την περίπτωσή σας και να σας ενημερώσει για τον αριθμό των συνεδριών που μπορεί να χρειαστούν.

Έχω κάνει λιθοτριψία στο παρελθόν, γιατί ξαναέχω πέτρα;
Μια πέτρα μπορεί να επανεμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας και για πάρα πολλούς λόγους.

Σε υποτροπιάζουσες λιθιάσεις διενεργείται εκτεταμένος έλεγχος ώστε να εντοπιστεί η αιτία η οποία μπορεί να είναι μεταβολική, ενδροκρινολογική ή να προκύπτει από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Για τον λόγο αυτό συστήνεται ειδική δίαιτα σε κάθε ασθενή ξεχωριστά ανάλογα με την σύσταση του λίθου.

Παίρνω φάρμακα. Μπορώ να υποβληθώ σε εξωσωματική λιθοτριψία;
Υπάρχουν φάρμακα που αποτελούν αντένδειξη στην διενέργεια της διαδικασίας. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας ρωτήσει για αυτά και θα σας ενημερώσει για το αν και για πόσο χρόνο θα χρειαστεί να διακόψετε την αγωγή σας πριν το προγραμματισμένο ραντεβού σας.
Πόσο γρήγορα θα μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Αμέσως. Η διαδικασία της εξωσωματικής λιθοτριψίας είναι εντελώς ανώδυνη και δεν σας δεσμεύει σε μέρες απουσίας από την καθημερινότητά σας. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στις καθημερινές τους ασχολίες από την επόμενη μέρα. Ανάλογα βέβαια με την φύση της εργασίας σας θα σας δοθούν οδηγίες αν χρειαστεί να αποφύγετε κάποιες δραστηριότητες.
Τι πρέπει να γνωρίζω πριν από το ραντεβού μου;
Πριν το ραντεβού σας για λιθοτριψία θα πρέπει να υποβληθείτε σε κάποιες απλές αλλά σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις αφού αυτές θα δείξουν κατά πόσο είστε κατάλληλος υποψήφιος για εξωσωματική λιθοτριψία. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας καθοδηγήσει με λεπτομέρειες για όλες τις απαραίτητες ενέργειες πριν από το ραντεβού σας.

Σχετικά με την κλινική και τους ασφαλιστικούς φορείς

Πόσο κοστίζει η εξωσωματική λιθοτριψία;
Το κόστος που επιβαρύνεται ο ασθενής είναι αποτέλεσμα της ασφαλιστικής του ικανότητας. Έτσι ανάλογα με τον ασφαλιστικό του φορέα ή την ασφαλιστική του εταιρία επιβαρύνεται ένα μικρό ποσοστό. Το κέντρο μας είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και με πληθώρα ασφαλιστικών εταιριών για την εξυπηρέτηση των ασθενών μας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Είμαι άνεργος – ανασφάλιστος, πόσο θα μου κοστίσει η λιθοτριψία
Το κέντρο μας με επίγνωση των δυσκολιών της εποχής που διανύουμε έχει προσαρμόσει ειδικές εκπτώσεις για άνεργους και ανασφάλιστους προσπαθώντας να διατηρήσει το κόστος της διαδικασίας στο χαμηλότερο δυνατό.
Χρειάζεται ραντεβού για να εξυπηρετηθώ;
Η εξωσωματική λιθοτριψία είναι μια διαδικασία που διαρκεί περίπου μια ώρα. Για να αποφύγουμε πιθανώς δική σας ταλαιπωρία το κέντρο μας λειτουργεί με προγραμματισμένα ραντεβού καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Το προσωπικό μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για να βρεθεί μια μέρα και ώρα που σας εξυπηρετήσει και θα σας ενημερώσει για τυχόν χαρτιά ή εξετάσεις που θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας.

Ρωτήστε μας για ότι σας απασχολεί

6 + 12 =

24 ώρες , 7 μέρες την εβδομάδα απαντάμε στις ερωτήσεις σου!

Το τηλεφωνικό μας κέντρο λειτουργεί συνεχώς και πάντα με εξειδικευμένο προσωπικό.